in verbinding

met mijn eigen natuur

De Krijgster

Ik ben de Krijgster
Ik sta voor wie ik ben

Ik vecht voor mijn idealen 
en volg mijn hart

Vol vertrouwen neem ik mijn ruimte in

Ga ik staan 
voor de liefde die in mij bloeit
voor de waarheid die in mij spreekt
voor de vrijheid die in mij woont

Hard tegen hard
Hart tegen hart

Bloed vermengt zich met Aarde
Stemmen vermengen zich met Lucht
Kracht vermengt zich met Vuur
Tranen vermengen zich met Water

één ben ik
één zijn wij

laten we dat nooit vergeten

Vrouw-zijn 

Tijdens een Sister Circle waar ik aan deelnam, ging het die avond over Vrouw-zijn. Eén avond was veel te kort voor dit mooie onderwerp! Want wat een diversiteit en veelzijdigheid houdt het vrouw-zijn in! Zo waardevol om de verhalen, ervaringen en visies van alle vrouwen te horen.

Niet in één hokje

Een ding is duidelijk: vrouw-zijn is niet in een hokje te stoppen. Het is alles, het is niets en alles wat daar tussen zit. Het gaat over donker, over licht, over alle kleuren van de regenboog. Het gaat over diepgang en luchtigheid, over kracht en over zacht. Over creatie en bewustzijn. Over diep voelen en diep zijn. Over verbinding en samenzijn. Het gaat over liefde, haat, verwarring, verdriet, euforie, boosheid, verkramping, schaterlachen. Over voelen, voelen, voelen… Over onderdrukking, over vrij zijn. Over wensen, dromen en verlangen. Over zijn wie je bent.

Zo veel verschijningsvormen

Vrouw-zijn is niet in een hokje te stoppen. Net als de verschillende verschijningsvormen van de maan, heeft ook iedere vrouw zo veel verschillende verschijningsvormen. Met mijn Vrouwelijk Oervormen probeer ik daar een paar van te (be)grijpen, contact mee te maken, zodat ik mijzelf beter kan begrijpen. Sommige vormen zijn zo overduidelijk in mij aanwezig. Andere juist meer ongrijpbaar, onzichtbaar.

Mijzelf tekort doen

De Krijgster is voor mij een van de Vrouwelijk Oervormen die ik wat meer aandacht mag geven, die ik meer mag gaan ontdekken, die ik wat meer mag toelaten in mijn leven. Ze is er wel, maar soms diep weggestopt. En als ze zich wel wil laten zien, probeert mijn Pleaser haar snel weer wat in te dammen. Ik trek me liever terug, blijf liever op de achtergrond, loop liever een blokje om, dan dat ik een confrontatie aan ga. Soms is dat goed en helpend in een situatie. Maar soms doe ik daarmee mijzelf (en de situatie) echt te kort.

Staan voor wie ik ben

De Krijgster leert mij om meer te gaan staan voor wie ik ben. Ik hoef me niet kleiner, ondergeschikt en minder zichtbaar te maken en te voelen. Ik doe er toe! In al mijn vormen doe ik er toe. Niet alleen in mijn lieve, meegaande en vriendelijke vorm doe ik er toe. Ook als ik boos, verdrietig, somber, gelukkig, vrolijk, stil, rustig, sacherijnig ben doe ik er toe! Ook dan mag ik mijn ruimte innemen. Ik mag mij in al die vormen (en meer!) laten zien. Laat de ander maar een blokje omlopen als die daar problemen mee heeft…

Mijn Krijgster helpt mij om te staan voor mijn vrouw-zijn in alle haar vormen: 

“Vol vertrouwen neem ik mijn ruimte in

Ga ik staan
voor de liefde die in mij bloeit
voor de waarheid die in mij spreekt
voor de vrijheid die in mij woont”

 

 

In contact komen met de Krijgster in jezelf
Zet je voeten op heupbreedte stevig op de grond. Voel de stabiliteit van de aarde onder je. Recht je rug en zet je handen op je heupen: je vingers aan de voorkant, je duimen aan de achterkant. Breng je schouders iets naar achter (niet overdrijven), zodat je borst zich wat opent. Zorg dat je nek recht boven schouders staat. Houd je hoofd recht, misschien je kin een tikkeltje omhoog. Blijf even zo staan en voel wat deze houding met je doet. Speel daarna met deze houding: maak de houding groter of kleiner, verander de stand van je voeten en je armen en voel wat die veranderingen met je doen. In welke houding voel jij je het krachtigst?

En gedachte om mee te nemen: Hoe neem jij je ruimte in?

Meer Krijgster?

In Oervrouw Magazine nr. 6  vind je meer informatie en oefeningen om in contact te komen met de Krijgster in jezelf.

Terug naar Vrouwelijke Oervormen