in verbinding

met mijn eigen natuur

Creatieve ontdekkingstocht:
laat je binnenwereld spreken

Uit je hoofd en naar je binnenwereld
Net als zo veel mensen, zit ik snel in mijn hoofd. Als ik ergens tegenaan loop of een lastige keuze moet maken, ga ik vooral verzinnen en bedenken wat het beste zou zijn. Zelfs als ik creatief wil zijn, heb ik de neiging vooral in mijn hoofd te gaan zitten…
Maar verstandelijk bedenken is maar één kant van het (jouw!) verhaal. Ook je lijf en je ziel hebben zo veel informatie en wijsheid die je kunt inzetten en gebruiken. Daarom heb ik deze werkvorm bedacht, waarmee je uit je hoofd kunt komen en je binnenwereld kan laten spreken. Doe je mee?
Zelf aan de slag
Zoals de Kunstenares ook zegt: iedere kan creëen! Dus ook jij! Deze werkvorm kan jou daar misschien wel bij helpen. De werkvorm is simpel en bestaat uit een paar stappen. Hieronder leg ik de stappen één voor één uit. 

Maar eerst nog een paar tips:

  1. Zorg dat je de tijd neemt hiervoor en dat je even niet bereikbaar bent.

  2. Probeer uit je hoofd te blijven en juist je gevoel te volgen, hoe spannend dat ook soms kan zijn. Het gaat niet om een mooi gelikt resultaat, maar om jouw binnenwereld een vorm en een stem te geven. Leg jezelf geen beperkingen op, maar voel wat goed en juist voelt in het het moment. Laat je lichaam, je stem, je gedachten, je energie vrij. Laat je diepste binnenste stromen en geef haar de ruimte.

  3. Hoewel het verleidelijk is om in sommige stappen te blijven ‘hangen’, is het handig om een tijd vast te stellen. Bijvoorbeeld een kwartier of half uur per stap. Zo kan je in een flow werken en voorkom je dat je er te veel over na gaat denken en toch weer terug je hoofd in gaat.

De creatieve ontdekkingstocht stap voor stap

Misschien is er een onderwerp of situatie waarbij je jouw binnenwereld wil laten spreken. Misschien is er een gevoel waar je bij stil wil staan. Of misschien wil je gewoon iets laten ontstaan en creëren vanuit je diepste zijn. Wat het ook is: sta open en laat je verrassen :)

1- Maak contact met je binnenwereld

Zoek een rustige plek, ga gemakkelijk zitten en maak contact met je lichaam. Hoe voelt je lichaam? Hoe voelt je adem? Leg dan een hand op je buik en een hand op je hart. Voel deze twee plekken van je lichaam. Voel ze met je buik en hart zelf en voel ze met je handen. Voel de verbinding en hoe de energie tussen je buik en je hart stroom. Sluit dan je ogen en zie het zwart. Het grote Niets. Word je bewust van al die ruimte die er is, alle mogelijkheden die er zijn. Blijf zo even zitten en ervaar wat er gebeurt in dit grote Niets. Misschien zie je beelden verschijnen. Misschien word je je bewust van je gedachten. Misschien voel je emoties opkomen. Misschien hoor je geluiden. Misschien gebeurt er helemaal niets. Laat gebeuren wat er gebeurt en voel wat dit met je doet. Wat wil er vanuit jouw diepste zijn ontstaan? 

2- Geef vorm aan je binnenwereld

Open dan je ogen en geef vorm aan wat er wil ontstaan. 
Dat kan op zo veel verschillende manieren. Hier onder vind je een paar ideeën:

Dansen: Zet muziek op en laat je lichaam vrij bewegen. Laat los hoe het er uit moet zien. Ga mee in de bewegingen die naar buiten willen komen. Laat je lichaam gaan. Misschien wil je er wel geluid bij maken…

Tekenen/schilderen: Zorg voor een groot vel papier en houd een pen, stift, kwast in je hand. Laat los dat het ‘iets’ moet worden. Laat je hand vrij bewegen, haar eigen weg vinden. Misschien wil je krassen of herhalende bewegingen maken. Probeer ook eens je niet dominante hand of beide handen tegelijk te gebruiken. 

Zingen/klanken: Begin met het openen van je mond en maak een klank. Laat los dat het mooi moet klinken. Laat vanuit die eerste klank je stem haar weg volgen en uiting geven aan dat wat van binnen naar buiten wil. Het hoeven geen woorden te zijn. Misschien wil je schreeuwen, grommen, neuriën, sissen.

Collage: Zorg voor een groot vel papier, tijdschriften, lijm en eventueel een schaar. Blader door de tijdschriften. Kijk, voel en laat de afbeeldingen binnen komen. Welke spreken je aan, roepen iets op bij je op? Ze hoeven niet ‘logisch’ te zijn. Scheur of knip de afbeeldingen uit en plak ze op het papier op een manier die voor jou kloppend en goed voelt.

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere manieren om je binnenwereld tot uiting te brengen. Denk bijvoorbeeld ook fotografie, het maken van een mandala, het werken met klei, het bespelen van een instrument, toneelspelen, het werken met voorwerpen uit de natuur of met textiel. Alles kan en mag. Wees ook hierin creatief! 

Probeer in deze stap nog niet te gaan schrijven. Dat gaan we in de volgende stap doen…

3- Geef woorden aan je binnenwereld

Als de vorm goed is zoals het is, laat je dat stukje weer los. We gaan je binnenwereld nu een stem geven. Voel en/of kijk naar de vorm die je gecreëerd hebt en laat dan jouw woorden stromen. Schrijf wat er uit je wil komen. 

Het kan van alles zijn: losse woorden, woorden in zinnen, woorden in dichtvorm, in een verhaal of een sprookje. Woorden in het groot, in het klein, of extra dik gemaakt. 

Denk ook aan vormen als black-out poetry, een elfjeflow schrijven, een pantoum gedicht. 

Het maakt niet uit op welke manier. Het gaat erom dat jij je binnenwereld een stem geeft. 

4- Keer terug naar je binnenwereld

Rond af en geef jezelf wat je nodig hebben. Misschien is dat rust, of juist even bewegen. Misschien wil je wat eten of drinken. Als je voor jezelf gezorgd hebt, neem dan de tijd om terug te kijken naar de vorm en de stem die jij je binnenwereld hebt gegeven. Wat zegt de vorm jou? Wat zeggen de woorden jou? Wat zegt deze ervaring jou? Wat valt je op en wat raakt je daarin? Waar voel je dat in je lijf? Wat ga je met je hiermee doen en wat heb je daar nog voor nodig? 

5- Deel jouw binnenwereld met de buitenwereld

Je hebt in een hele intieme en veilige sfeer vorm gegeven aan je binnenwereld. Nu is het tijd om het met de wereld te delen. Dat kan heel spannend zijn. Let er daarom op dat je pas deelt, als het voor jou goed voelt. Het is natuurlijk heel leuk als je deelt op social media, maar dat hoeft helemaal niet. Je kan het ook heel klein houden. Al deel je het maar met één iemand, die dichtbij jou staat staat en waar jij je veilig bij voelt. Als je het maar deelt. Laat zien hoe jij je binnenwereld een vorm en een stem gegeven hebt. Vertel vanwaaruit dat is ontstaan, vertel over je ervaring. Door jouw binnenwereld te delen, inspireer je anderen dat ook te doen. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier.

Ik wens je een inspirerende, boeiende en voedende creatieve ontdekkingstocht toe!