in verbinding

met mijn eigen natuur

De Kunstenares

De Kunstenares

ik ben de Kunstenares
ik creëer vanuit mijn diepste zijn

ik laat mijn diepste binnenste stromen

naakt en kwetsbaar
puur en rauw 
vrij en wild

ik ontvang en verwelkom haar
zoals ze komt

ik geef haar vorm
ik geef haar leven 
ik geef haar bestaansrecht

ik maak mijn binnenwereld

tastbaar
zichtbaar
hoorbaar

en geef daarmee
vorm en kleur 
aan de buitenwereldSchepper van mijn eigen leven

Ik ben Schepper. Schepper van mijn eigen leven. Van mijn eigen verhaal. Van mijn eigen dromen en ideeën. En de Kunstenares in mij geeft daar handen en voeten aan. 

Kipje Fleur
Geen plezier

Ik ben best creatief. Ik had tekenen in mijn eindexamenpakket, deed veel creatieve cursussen en heb een periode kaartjes ontworpen. Ik heb zelfs een klein kinderboekje gemaakt: Kipje Fleur. En toen stopte het. Ik vond het een worsteling. Ik zat te veel in mijn hoofd, had het perfecte plaatje voor me en eigenlijk werd het nooit zo zoals ik het bedoeld had. Mijn interne criticus vond er ook nog van alles van en het werd een soort moeten. Ik beleefde er helemaal geen plezier meer aan.

Van binnen uit

Jaren heb ik niets gedaan. Ik doedelde wel eens wat tijdens vergaderingen of telefoongesprekken. Dat vond ik leuk, dat ging bijna gedachteloos en het was geheel vrij, want dat hoefde niets voor te stellen. Toen ik steeds meer ging doedelen, heb ik een tekenboekje en verschillende soorten fineliners gekocht en ben ik bewuster gaan tekenen. Dus niet meer tijdens iets anders, maar als opzichzelfstaande activiteit.

Doedel
Oefenen

Heerlijk vond ik het. En ook soms frustrerend, want zelfs met tekeningetjes die niets voor hoefden te stellen, probeerde mijn hoofd zich er toch steeds mee te bemoeien. De lijntjes moesten mooi recht, de vakjes mooi gevuld… Ik oefende veel. Niet alleen het tekenen zelf, maar vooral met het bewustworden van wat er in mijn hoofd gebeurde tijdens het tekenen. Daardoor leerde en durfde ik langzaamaan steeds meer mijn gedachten los te laten en kon ik steeds vrijer tekenen. Door mijn hoofd los te laten, kon ik mijn binnenwereld laten spreken…

Zingeving

Om een heel lang verhaal kort te maken: de Kunstenares leerde mij dat creëren niet over mooi of goed gaat, maar dat het gaat om te creëren vanuit jezelf, jouw authentieke binnenwereld. Zonder alle oordelen van buitenaf of van jezelf. Mijn Creatures from my Soul en mijn Vrouwelijke Oervormen ontstaan ook vanuit mijn vrije binnenwereld. Door te creëren vanuit die plek geef ik en maak ik en draag ik bij aan de wereld waarin we leven.

In contact komen met de Kunstenares in jezelf
Don’t be shy: creëer! De Kunstenares wil niet van je horen dat je niet creatief bent. Dat vindt ze écht de grootste onzin die er is. Iedereen kan creëren. De één kan dat met haar stem, met woorden, met muziek of met zang. De ander kan dat met haar lichaam, met dans, met beweging, met toneel. Weer een ander creëert met materialen, met verf, met textiel, met klei, met planten of met foto’s. Er zijn zoveel manieren om te creëren. Het maakt niet uit wat je doet. Zoek een manier die bij jou past en breng jouw authentieke binnenwereld naar buiten en geef kleur aan de wereld!

Geen inspiratie? Neem een kijkje bij de Creatieve Ontdekkingstocht of maak een creature form your soul!

Een gedachte om mee te nemen: Op welke manier geef jij kleur aan jouw leven en aan hét leven?

Meer Kunstenares?

In Oervrouw Magazine nr. 8  vind je meer informatie en oefeningen om in contact te komen met de Kunstenares in jezelf.

Terug naar Vrouwelijke Oervormen