in verbinding

met mijn eigen natuur

De Moeder

De Moeder

Ik ben de Moeder. 
Ik ben waar het leven begint.

Vanuit het niets ontwikkelt zich langzaam iets.
Ik koester het, omarm het en geef het liefde.
Heel veel liefde.

En als de tijd daar is,
breng ik het ter wereld.

Baar ik vanuit mijn diepste donker 
het nieuwe leven naar het licht.

En laat ik los.

in liefde
in verbinding
in vertrouwen
in dankbaarheid

Groot gemis en groot verlangen
Hoewel de Moeder bij mij hele fijne associaties oproept, voelde ik gelijk bij het werken met haar dat zij ook veel verdriet en pijn kan oproepen. De Moeder is zo belangrijk in ieders leven, dat zij een groot gemis en een groot verlangen kan oproepen. 
De afwezige Moeder

Als kind heb je behoefte aan je moeder. Een veilige haven van waaruit je het leven kan gaan ontdekken. Een moeder naar wie je snel terug kunt rennen, als je bang bent, als iets niet lukt, als je pijn of verdriet hebt. Een moeder die je een kusje voor de pijn geeft. Die van je houdt, wat er ook gebeurt. 

Maar die moeder is ook gewoon mens. En kan duizend en één redenen hebben, waarom zij er niet voor jou kon zijn, toen jij haar juist zo nodig had. Wat als je haar zo gemist hebt…?

De Moeder in jou, kan je helpen om te helen. Als de Moeder kan je jezelf, je kleine kwetsbare meisje, geven wat je zo nodig hebt (gehad). Lees bij ‘in contact komen met de Moeder in jezelf’, hoe je de Moeder voor jezelf kunt zijn.

Moeder willen zijn

Iedere vrouw heeft de Moeder in zich. Maar niet iedere vrouw zal moeder kunnen of willen zijn van kinderen die hier op aarde zijn. Dat kan een groot verdriet met zich meebrengen. Ik heb zelf geen kinderen. En hoewel dit een bewuste keuze is geweest, vlamt dit gemis af en toe met vlagen op, waarbij ik een hevig verlangen en verdriet in heel mijn lijf voel. Ik heb geen kinderen, nee. En toch ben ik Moeder. 

De Moeder is deel van mij. Zij zit in mij, diep geworteld in mijn zijn en mijn ziel. De Moeder zit in iedere vrouw. Als ik contact maak met de Moeder in mij, heel ik mijn gemis en verlangen. Ik kan mijn Moeder-energie inzetten voor mijzelf en anderen die dat nodig hebben. Ook kan ik die energie gebruiken om concepten, ideeën en dromen ter wereld te brengen en daar vorm te laten krijgen; de Moeder als creatiekracht.

Voor de moeder in iedere vrouw…

Ik denk aan alle vrouwen die leven hebben geschonken en aan alle vrouwen die nog leven gaan schenken.
De moeders van toen, nu en later.

Ik denk aan alle vrouwen die hun kindje hebben moeten verliezen.
Ook zij zijn moeder.

Ik denk aan alle vrouwen die hun kindje om welke reden dan ook hebben moeten afstaan.
Ook zij zijn moeder.

Ik denk aan alle vrouwen die zo graag willen, maar die nooit een kindje zullen krijgen.
Ook zij zijn moeder.

Ik denk aan alle vrouwen die er zelf voor gekozen hebben om geen kindje te krijgen.
Ook zij zijn moeder.

Ik denk aan alle kindjes die er zijn en alle kindjes die nog komen.
Zij hebben allemaal een moeder.

Ik denk aan alle kindjes die nooit geboren zijn en nooit geboren zullen worden.
Zij hebben allemaal een moeder.

Ik denk aan alle moeders.
Hun liefde, hun verdriet.
Ik denk aan alle vrouwen.
En de Moeder die in iedere vrouw zit.
Ik proef hun tranen. Ik hoor hun lach.

~

In contact komen met de Moeder in jezelf

Voel je je alleen, ben je verdrietig, heeft je innerlijk kind behoefte aan oprechte aandacht, aan troost? Wees dan de liefdevolle Moeder voor jezelf. Maak bijvoorbeeld een warm nestje voor jezelf van dekentjes en kussentjes. Kruip erin en ga in de foetushouding liggen. Troost, omarm en koester jezelf. Fluister lieve woorden tegen jezelf. Geef jezelf de liefde en warmte die je op dat moment nodig hebt. Laat de zachte omarming van de Moeder pas weer los als je daar klaar voor bent. En geef je zelf dan een warme kop thee met iets lekker erbij.

Een gedachte om mee te nemen: Waar in jouw lichaam kan jij de Moeder in jezelf voelen?

Meer Moeder?

In Oervrouw Magazine nr. 5 vind je meer informatie over de Moeder en meer oefeningen om in contact te komen met de Moeder in jezelf.

Terug naar Vrouwelijke Oervormen