in verbinding

met mijn eigen natuur

Ik en mijn natuur

Zijn in de natuur

De natuur speelt een belangrijke rol in mijn leven. Daar kom ik tot rust. Daar kom ik tot mijzelf. Ik maak er meestal geen kilometers, maar vind het gewoon fijn om er te zijn. Te genieten van de kleuren, de geuren, de geluiden en het ritme van de natuur. Iedere keer verwonder ik me weer hoeveel de natuur met mij doet en hoeveel ik van de natuur kan leren. Alleen maar door er te zijn en mijn zintuigen te gebruiken…

Onderdeel van

Naar mijn idee staan we niet los van de natuur. Maar zijn we onderdeel van. We vergeten dat wel eens of kunnen het ons niet meer herinneren. Maar de verbinding is er. Altijd. Voor mij ligt in die verbinding met de natuur mijn essentie. Mijn verbinding met mijn eigen natuur.

Afdwalen

Regelmatig dwaal ik af van mijn essentie. Raak ik te ver verwijderd van mijn eigen zijn, mijn eigen natuur. Dan ren ik achter alles aan, ben ik bezig met wat anderen van mij verlangden en sta nauwelijks stil bij wat ik nodig heb. Steeds maar door en door en door… Pffffff…. Dat houdt een keer op. De natuur gaat ook niet steeds maar door.
Nee, de natuur neemt de tijd om los te laten, om rust te nemen, voordat de lente weer begint. De natuur leert me om, soms noodgedwongen, rust te nemen, stil te staan bij mezelf, bij wat ik nodig heb. Door te wandelen of te zijn in de natuur, kom ik tot rust en voel ik weer ruimte. Door de verbinding met de natuur, kom ik weer in verbinding met mijn eigen natuur.

Iets met de natuur en mensen
Ergens in 2015 besefte ik dat ik ‘iets met de natuur en mensen’ wilde doen. Ik kwam bij de opleiding ‘outdoor lifecoach’ terecht en er ging een wereld voor mij open! Wat was het heerlijk om buiten te werken en wat leverde dat veel extra’s op dan wanneer je binnen met mensen werkt! Buiten werken schept ruimte, is inspirerend en zet je letterlijk in beweging. Daarnaast is de natuur een spiegel die je zo veel kan laten (in)zien. 
Het was een pittige opleiding, waarbij ik niet alleen leerde om met bepaalde technieken te werken, maar waarbij ik ook flink met mijzelf aan de slag ben gegaan. De natuur werd mijn bondgenoot, mijn leermeester en heeft mij zo veel geleerd over mijzelf! Ik heb nog nooit met zo veel plezier een opleiding gevolgd en afgerond.
mensen en natuur
En toen?

Toen was het weer even rust. In ieder geval wat betreft het ‘iets doen met de natuur en mensen’. De opleiding had grote veranderingen in mijn leven gebracht waar ik mijn tijd en energie aan wilde geven. Toen mijn leven in 2017 weer in wat rustiger vaarwater terecht was gekomen, ging het weer kriebelen. Ik voelde dat het tijd was om mijn idee en mijn gevoel om te zetten in daden. En zo is Life in Progress geboren.

Ik heb gecoacht in de natuur. En ik heb jaartrainingen gegeven. Met een groepje of met iemand alleen ging ik de natuur in om te leren van de thema’s van de natuur en hoe die ook op ons eigen leven van toepassing kunnen zijn. Ik vond het iedere keer weer mooi om te zien hoe alleen al het zijn in de natuur zo veel rust en inzicht  kon geven.

Toch kwam ik erachter dat coaching en training niet helemaal de weg was die ik wilde bewandelen. Door de corona-pandemie stond sowieso alles ineens op zijn kop en dus heb ik een pauze ingelast om met mijzelf aan de slag te gaan.

Lichaamswerk

Ik heb een coach gevonden die vooral met het lichaam werkt. Een wereld ging voor mij open! Voelen, voelen en nog eens voelen. Wat een wijsheid heeft een lichaam! Wat een wijsheid heeft mijn lichaam! Zij (mijn lichaam) heeft mij zo veel geleerd over mijzelf. Dingen die ik niet had kunnen bedenken, maar die opgeslagen zijn in mijn lichaam. Wonderlijk! En wat ik ook zo fijn vind, is dat mijn lichaam mij in het hier en nu houdt. Ik ben heel gevoelig, ben snel geraakt en geëmotioneerd. Ik kan dan verdwalen in mijn emoties, waardoor ik eigenlijk alleen maar erger overstuur raak. Wanneer ik nu voel dat dat aan het gebeuren is, ga ik terug naar mijn lichaam: wat voel ik letterlijk op dit moment in mijn lijf. Door me hier op te richten, dwaal ik niet af, maar kan ik weer in het hier en nu komen. Ik ben blij en dankbaar dat mijn verbinding met mijn lichaam weer aan het herstellen is en zij weer mijn thuis aan het worden is.

Creativiteit

Waar ik ook weer dichterbij gekomen ben, is mijn creativiteit. Creativiteit is ook zo’n mooi instrument om dichter bij jezelf te komen en dingen over jezelf te weten te komen, die je met je hoofd alleen niet kunt bedenken. Het gaat dus over creëren vanuit je gevoel en niet vanuit je hoofd. Niet om het resultaat, maar om het doen. Een krul tekenen en daar iets van maken. Een collage maken, zonder te bedenken wat je wil maken. Er zijn zulke mooie oefeningen waarbij je je ziel kunt laten spreken. Wie weet komen die binnenkort hier op de website te staan…

In verbinding met mijn eigen natuur

Naast de natuur, hebben mijn lichaam en mijn creativiteit mij weer in verbinding met mijn eigen natuur gebracht. Wat ik ook ga doen, ik wil dat doen vanuit mijn eigen natuur. Mijn eigen natuur betekent voor mij dat ik het fijn vind om vooral in mijn eentje bezig te zijn. Mijn eigen plan te trekken, in mijn eigen tempo en ritme te werken. Dat ik mijn creativiteit op verschillende manier kan gebruiken. Dat ik kan luisteren én gehoor kan geven aan wat ik in een moment nodig heb. 

Dat betekent dat ik (voor nu) niet meer coach en geen trainingen meer geef. Ik ga in mijn eentje aan de slag. Ik ga creëren, vormgeven, ontwikkelen. Dingen creëren die mijn verbinding met mijn eigen natuur versterken. En die mogelijk ook jou en anderen kunnen helpen om weer dichter bij je eigen natuur te komen…  

Dus… stay tuned!