in verbinding

met mijn eigen natuur

De Oervrouw

Terug naar Vrouwelijke Oervormen

 

De Oervrouw

Ik ben de Oervrouw.
Met mijn voeten stevig op de grond, volg ik mijn eigen weg. 
De aarde is mijn thuis, mijn basis. 
De maan en sterren zijn mijn kompas. 
In verbinding met de natuur, volg ik mijn eigen ritme. 
En luister ik naar de wijsheid van mijn lichaam en mijn ziel.
Ik neem je mee, terug naar je oorsprong. 

Vertrouw en geef je over, 
aan het ritme van jouw natuur. 

Mijn eerste vrouwelijke oervorm die zich aan de wereld liet zien!

De Oervrouw is niet de eerste oervorm die ik creëerde (dat was de Maagd). Maar zij is wel de eerste vrouw van mijn hand die zich als eerste aan de wereld heeft laten zien. In het Oervrouw Magazine dus. 

Mijn oergevoel volgen

Het Oervrouw Magazine kwam via een vriendin op mijn pad. Ik zag de oproep van Melanie: zij zocht kunstenaressen die een afbeelding voor de achterkant van haar magazine wilden maken. En hoewel ik mijzelf toen nog geen Kunstenares durfde te noemen, maakte mijn hart een sprongetje en voelde ik dat ik hier op moest reageren. Dit was voor mij bedoeld!  

Stoute schoenen en super trots!
Ik vertelde Melanie over het deck van vrouwelijke oervormen dat ik aan het creëren was en liet haar een paar van mijn creaties zien. Zij was hier zo enthousiast over, dat zij voorstelde dat ik mijn kaartendeck ook via haar website zou kunnen verkopen. Een super voorstel natuurlijk, maar zo ver was en ben ik nog lang niet. 


Maar haar enthousiasme wakkerde een vuurtje bij mijn aan. Dus trok ik de stoute schoenen (weer) aan en stelde voor dat de vrouwelijke oervormen misschien als vaste rubriek zouden kunnen terugkomen in het magazine. En tja, the rest is herstory, zou ik zeggen. Inmiddels hebben al meerdere dames van mijn hand een plekje in het Oervrouw Magazine gekregen. En daar ben ik zeer trots op!

De Oervrouw

Dat is eigenlijk waar de Oervrouw ook over gaat. In verbinding zijn met je eigen natuur. Het volgen van je eigen ritme en gevoel. Steeds weer voelen of iets passend is voor jou, of het bij je aanhaakt, of het voor jou bedoeld is of juist niet. De Oervrouw in mij heeft op de oproep gereageerd en heeft mij begeleid in dit proces. Hoe spannend ik het ook vond, ik durfde erop te vertrouwen omdat ik voelde dat het voor mij bedoeld was en dat dit is wat ik verder in de wereld mag gaan zetten.

Symboliek

De afbeeldingen die ik van de oervormen maak, staan vol met symboliek. Hoewel symboliek vaak iets universeels is, zit er ook altijd een individueel verhaal aan vast. Ik ben vaak wat terughoudend over mijn eigen ideeën over de symboliek die ik gebruik. Juist omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zelf mag ervaren wat bepaalde symboliek haar vertelt of laat voelen. Soms kies ik er wel bewust voor om mijn eigen verhaal erbij te vertellen (zoals bij de Geliefde). Omdat dat dan op dat moment belangrijk voor mij is om te delen. De Oervrouw heeft ook veel symboliek in zich: de stand van de maan, de houding van de Oervrouw zelf, de spiraal in het heelal, de vogels… Ze dragen voor mij allemaal bij aan de energie van de Oervrouw. Maar iedereen mag voor zichzelf bedenken en voelen wat de symboliek voor haar betekent.

In contact komen met de Oervrouw in jezelf

Ga alleen de natuur in en zoek een plekje waar je even blijft. Maak contact met deze plek en zet al je zintuigen open. Kijk, voel, luister, ruik, proef deze plek. Wat valt je op hier? Welk gevoel krijg je hier? Wat zegt deze plek jou? Hoe voelt jouw lichaam zich hier? Wat zou je hier willen doen? Dansen, zingen, huilen, stil zijn, schreeuwen, gewoon zijn… Geef daar gehoor aan.

Een gedachte om mee te nemen: Wat heb jij nodig om je eigen ritme te kunnen volgen in je leven?

Meer Oervrouw?

In Oervrouw Magazine nr. 3 vind je meer informatie over de Oervrouw en meer oefeningen om in contact te komen met de Oervrouw in jezelf.